Shake kawowy to doskonała propozycja na energetyczny deser, zwłaszcza na lato. Mamy przepis na ten deser ze sporą ilością białka i bez zbędnego cukru. Sprawdź go!
Przepis na shake kawowy
Oto składniki na shake’a kawowego:
- 100 gramów zamrożonego banana,
- 50 ml mleka roślinnego sojowego High Protein (Lidl),
- 200 gramów lodów proteinowych Peanut Butter Gelatelli (Lidl),
- 50 gramów serka Bieluch (lekki),
- 150 ml kawy z kawiarki lub 60 ml espresso (przy espresso uzyskamy gęstszą konsystencję shake’a).

Przygotowanie
Aby zrobić shake’a kawowego z tego przepisu, wykonaj następujące etapy.
- Wrzuć wszystkie składniki do wysokiego blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podawaj w wysokim naczyniu.
Właściwości odżywcze shake’a kawowego
- Kaloryczność – 480 kcal.
- Ilość białka w całości – 26 g.
- Ilość kofeiny – około 80 mg.
- Czas przygotowania – 3 minuty.

Jak smakuje ten shake kawowy?
W tym przepisie kawa miesza się z gładkością orzechowych lodów. Dzięki temu smak jest bardziej zrównoważony – kawa jest wyczuwalna, ale nie dominuje. Gładkości dodaje też zamrożony banan, który sprawia także, że deser jest zdrowszy.
Dla lepszego zbilansowania shake kawowy ma też sporo białka. To zasługa nie tylko białkowych lodów, ale także serka Bieluch oraz napoju sojowego.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby składniki te zamienić – mleko sojowe na krowie, a serek Bieluch na wersję pełnotłustą, a nawet waniliową.
Wszystko aż do uzyskania idealnego dla siebie smaku.
Podsumowanie
Shake kawowy to doskonały pomysł na ożywczy i energetyzujący deser. Jak widać, jego przygotowanie to zaledwie kilka minut.
