Kawa ristretto to specyficzny rodzaj espresso. Czym dokładnie się charakteryzuje i kiedy po nie sięgać? Sprawdźmy to!
Co to jest kawa ristretto?
Ristretto to pomniejszone, jeszcze bardziej skoncentrowane espresso.
Przygotowuje się je z takiej samej ilości kawy, co espresso, ale z mniejszej ilości wody (tylko 15 ml). Do tego ma charakterystyczną cremę na górze, przez co jest mocne, skoncentrowane i wyraziste.
Ten rodzaj kawy to idealny wybór na jeden, pobudzający, poranny łyk naparu.
Korzenie kawy ristretto
Ristretto ma korzenie we Włoszech, gdzie serwowane jest głównie po posiłku. Zyskuje popularność także w Australii, Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych.

Jak smakuje ristretto?
Oto cechy dobrego ristretto:
- słodkie, bogate i bez odczuwalnej kwasowości,
- mniej złożone, niż espresso,
- wyraźna crema na powierzchni,
- mniej goryczki (dzięki krótszej ekstrakcji).
Jak przygotowuje się kawę ristretto?
Ristretto przygotowuje się podobnie, jak espresso, ale używa się mniejszej ilości wody [2].
Ważne są jednak detale, bo aby przygotować idealne ristretto, warto zacząć od drobniejszego zmielenia ziaren, aniżeli do espresso.
- Użyj 16-20 gramów zmielonych ziaren kawy (tyle samo, co do espresso) [3].
- Nieco skróć czas ekstrakcji w swoim ekspresie ciśnieniowym (około 15 sekund).
Podsumowanie
Ristretto to wyjątkowa odmiana espresso, charakteryzująca się intensywnym smakiem oraz niską goryczką. Jego smak zależy jednak przede wszystkim od jakości ziaren – im lepsze, tym wspanialsze ristretto!
Bibliografia
- Racineux, S., & Tran, C.-L. (2024). Kawa to proste. Przewodnik kawosza. Kraków: Znak.
- L’OR Espresso. What is Ristretto? Pozyskano z: https://www.lorespresso.com/en_gb/cp/blog/what-is-ristretto
- Beans.at. Ristretto – Der kurze Schwarze aus Italien. Pozyskano z: https://beans.at/en/kaffeewissen/kaffeerezepte-zubereitung/aus-italien/ristretto
