Ristretto. Co to za kawa i jak ją zrobić?


Kawa ristretto.

Kawa ristretto to specyficzny rodzaj espresso. Czym dokładnie się charakteryzuje i kiedy po nie sięgać? Sprawdźmy to!


Co to jest kawa ristretto?

Ristretto to pomniejszone, jeszcze bardziej skoncentrowane espresso.

Przygotowuje się je z takiej samej ilości kawy, co espresso, ale z mniejszej ilości wody (tylko 15 ml). Do tego ma charakterystyczną cremę na górze, przez co jest mocne, skoncentrowane i wyraziste.

Ten rodzaj kawy to idealny wybór na jeden, pobudzający, poranny łyk naparu.

Korzenie kawy ristretto

Ristretto ma korzenie we Włoszech, gdzie serwowane jest głównie po posiłku. Zyskuje popularność także w Australii, Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych.

Kawa ristretto z cremą.

Jak smakuje ristretto?

Oto cechy dobrego ristretto:

  • słodkie, bogate i bez odczuwalnej kwasowości,
  • mniej złożone, niż espresso,
  • wyraźna crema na powierzchni,
  • mniej goryczki (dzięki krótszej ekstrakcji).

Jak przygotowuje się kawę ristretto?

Ristretto przygotowuje się podobnie, jak espresso, ale używa się mniejszej ilości wody [2].

Ważne są jednak detale, bo aby przygotować idealne ristretto, warto zacząć od drobniejszego zmielenia ziaren, aniżeli do espresso.

  1. Użyj 16-20 gramów zmielonych ziaren kawy (tyle samo, co do espresso) [3].
  2. Nieco skróć czas ekstrakcji w swoim ekspresie ciśnieniowym (około 15 sekund).

Podsumowanie

Ristretto to wyjątkowa odmiana espresso, charakteryzująca się intensywnym smakiem oraz niską goryczką. Jego smak zależy jednak przede wszystkim od jakości ziaren – im lepsze, tym wspanialsze ristretto!

Bibliografia

  1. Racineux, S., & Tran, C.-L. (2024). Kawa to proste. Przewodnik kawosza. Kraków: Znak.
  2. L’OR Espresso. What is Ristretto? Pozyskano z: https://www.lorespresso.com/en_gb/cp/blog/what-is-ristretto
  3. Beans.at. Ristretto – Der kurze Schwarze aus Italien. Pozyskano z: https://beans.at/en/kaffeewissen/kaffeerezepte-zubereitung/aus-italien/ristretto