Cappuccino. Co to za kawa i jak ją zrobić?


Cappuccino.

Cappuccino to jedna z najchętniej wybieranych białych kaw. Ale nie wszyscy wiedzą, czym dokładnie się charakteryzuje i jak przygotować ją w prawidłowy sposób. Sprawdźmy to!


Co to jest cappuccino?

Cappuccino to królowa białych kaw: w skrócie espresso oraz spienione mleko, a całość w sumie o objętości 150-180 ml.

Kluczem do jego uzyskania są odpowiednie proporcje, czyli:

  • 15-45 ml espresso (pojedynczego w przeciwieństwie do flat white),
  • 150 ml mleka [1,2].

Smak cappuccino powinien być:

  • kremowy,
  • jedwabisty,
  • kawowi,
  • słodki,
  • zbalansowany.

Jak przygotować cappuccino?

  1. Przygotowujemy espresso i wlewamy do szklanki o pojemności 180 ml.
  2. Ubijamy 150 ml ciepłego mleka, które powinno mieć konsystencję jogurtu, a nie piany.
  3. Mleko przelewamy do espresso – latte art jest w przypadku cappuccino mile widzianym dodatkiem.

Wskazówka: dobrze zrobione cappuccino powinno mieć wykonaną aureolę z kawy. Dzięki temu pierwszy łyk będzie właśnie kawowy [1].

Rodzaje cappuccino

Cappuccino to rodzaj kawy, który ma wiele form. Wersja włoska pozostaje wzorem, ale obecnie można pić je w różnych wersjach:

  • mokre cappuccino – to wersja z większą ilością mleka, ale mniejszą pianką, co pozwala na uzyskanie bardzije kremowej konsystencji,
  • suche cappuccino – mniej mleka i więcej pianki, przez co bardziej czuć mleko,
  • mrożone cappuccino – espresso wlewane jest do naczynia z lodem, a na górze pojawia się zimne mleko i pianka,
  • wegańskie capuccino – popularność napojów roślinnych sprawia, że coraz częściej pite jest cappuccino z wariantami sojowymi, migdałowymi lub owsianymi [5].

Historia cappuccino

Najwcześniejsze wzmianki o napoju określanym jako „kapuziner” pochodzą z XVII wieku. Napój ten był popularny w wiedeńskich kawiarniach i wówczas przygotowywany z kawy, śmietanki, cukru i przypraw [3]. 

Sama nazwa wzięła się natomiast od koloru habitu kapucyńskiego mnicha. Mnisi ci przykrywali swoje głowy brązowymi kapturami, znanymi jako cappuccio po włosku [4].

Natomiast słowo „cappuccino” po raz pierwszy pojawiło się natomiast w północnych Włoszech, ale dopiero w XX wieku, napój ten przybrał formę znaną nam dziś.

Około lat 50-tych, gdy popularnością zaczęły cieszyć się ekspresy do kawy, ludzie zaczęli przygotowywać je na bazie espresso, nie zaś standardowej kawy. 

Cappuccino w tej nowoczesnej formie zyskiwało na popularności. Przykładowo w USA, rozpowszechniły go włoskie społeczności.

W latach 1980-1990, cappuccino stawało się coraz popularniejsze dzięki znanym do dziś kawiarnianym sieciówkom.

Cappucino.

Wskazówki do przygotowania idealnego cappuccino

  • Dobierz dobre espresso – użyj świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, najlepiej 100% Arabiki lub mieszanki z domieszką Robusty, jeśli lubisz mocniejszy smak.
  • Wykorzystaj odpowiednie mleko – najlepsze mleko do spienienia to pełnotłuste mleko (ok. 3,2%), ponieważ daje kremową i stabilną piankę.
  • Uzyskaj odpowiednią piankę – trzymaj końcówkę dyszy tuż pod powierzchnią mleka, aby uniknąć pełnej oczek konsystencji.
  • Podawaj bez dodatków – tradycyjnie cappuccino podawane jest bez żadnych dodatków, ale można doprawić je odrobiną  czekolady albo kakao [1].

Podsumowanie

Cappuccino to kawa biała, której trudno nie kochać. Dobrze przygotowana daje ogromną radość z picia! Czy Ty również lubisz ją tak, jak ja?

Bibliografia

  1. Racineux, S., & Tran, C.-L. (2024). Kawa to proste. Przewodnik kawosza. Kraków: Znak.
  2. Graboń, I. (2022). Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie. Kraków: Otwarte.
  3. Esquires Coffee. (n.d.). History of Cappuccino. Pozyskano z: https://esquirescoffee.co.uk/news/history-cappuccino/
  4. CRU Kafe. (n.d.). Cappuccino History. Pozyskano z: https://www.crukafe.com/blogs/news/cappucino-history
  5. Barista Shop. (n.d.). The History of Cappuccino Coffee: From 17th Century Origins to Global Popularity. Pozyskano z: https://baristashop.co.uk/blogs/news/the-history-of-cappuccino-coffee-from-17th-century-origins-to-global-popularity