Cappuccino to jedna z najchętniej wybieranych białych kaw. Ale nie wszyscy wiedzą, czym dokładnie się charakteryzuje i jak przygotować ją w prawidłowy sposób. Sprawdźmy to!
Co to jest cappuccino?
Cappuccino to królowa białych kaw: w skrócie espresso oraz spienione mleko, a całość w sumie o objętości 150-180 ml.
Kluczem do jego uzyskania są odpowiednie proporcje, czyli:
- 15-45 ml espresso (pojedynczego w przeciwieństwie do flat white),
- 150 ml mleka [1,2].
Smak cappuccino powinien być:
- kremowy,
- jedwabisty,
- kawowi,
- słodki,
- zbalansowany.
Jak przygotować cappuccino?
- Przygotowujemy espresso i wlewamy do szklanki o pojemności 180 ml.
- Ubijamy 150 ml ciepłego mleka, które powinno mieć konsystencję jogurtu, a nie piany.
- Mleko przelewamy do espresso – latte art jest w przypadku cappuccino mile widzianym dodatkiem.
Wskazówka: dobrze zrobione cappuccino powinno mieć wykonaną aureolę z kawy. Dzięki temu pierwszy łyk będzie właśnie kawowy [1].
Rodzaje cappuccino
Cappuccino to rodzaj kawy, który ma wiele form. Wersja włoska pozostaje wzorem, ale obecnie można pić je w różnych wersjach:
- mokre cappuccino – to wersja z większą ilością mleka, ale mniejszą pianką, co pozwala na uzyskanie bardzije kremowej konsystencji,
- suche cappuccino – mniej mleka i więcej pianki, przez co bardziej czuć mleko,
- mrożone cappuccino – espresso wlewane jest do naczynia z lodem, a na górze pojawia się zimne mleko i pianka,
- wegańskie capuccino – popularność napojów roślinnych sprawia, że coraz częściej pite jest cappuccino z wariantami sojowymi, migdałowymi lub owsianymi [5].
Historia cappuccino
Najwcześniejsze wzmianki o napoju określanym jako „kapuziner” pochodzą z XVII wieku. Napój ten był popularny w wiedeńskich kawiarniach i wówczas przygotowywany z kawy, śmietanki, cukru i przypraw [3].
Sama nazwa wzięła się natomiast od koloru habitu kapucyńskiego mnicha. Mnisi ci przykrywali swoje głowy brązowymi kapturami, znanymi jako cappuccio po włosku [4].
Natomiast słowo „cappuccino” po raz pierwszy pojawiło się natomiast w północnych Włoszech, ale dopiero w XX wieku, napój ten przybrał formę znaną nam dziś.
Około lat 50-tych, gdy popularnością zaczęły cieszyć się ekspresy do kawy, ludzie zaczęli przygotowywać je na bazie espresso, nie zaś standardowej kawy.
Cappuccino w tej nowoczesnej formie zyskiwało na popularności. Przykładowo w USA, rozpowszechniły go włoskie społeczności.
W latach 1980-1990, cappuccino stawało się coraz popularniejsze dzięki znanym do dziś kawiarnianym sieciówkom.

Wskazówki do przygotowania idealnego cappuccino
- Dobierz dobre espresso – użyj świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, najlepiej 100% Arabiki lub mieszanki z domieszką Robusty, jeśli lubisz mocniejszy smak.
- Wykorzystaj odpowiednie mleko – najlepsze mleko do spienienia to pełnotłuste mleko (ok. 3,2%), ponieważ daje kremową i stabilną piankę.
- Uzyskaj odpowiednią piankę – trzymaj końcówkę dyszy tuż pod powierzchnią mleka, aby uniknąć pełnej oczek konsystencji.
- Podawaj bez dodatków – tradycyjnie cappuccino podawane jest bez żadnych dodatków, ale można doprawić je odrobiną czekolady albo kakao [1].
Podsumowanie
Cappuccino to kawa biała, której trudno nie kochać. Dobrze przygotowana daje ogromną radość z picia! Czy Ty również lubisz ją tak, jak ja?
Bibliografia
- Racineux, S., & Tran, C.-L. (2024). Kawa to proste. Przewodnik kawosza. Kraków: Znak.
- Graboń, I. (2022). Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie. Kraków: Otwarte.
- Esquires Coffee. (n.d.). History of Cappuccino. Pozyskano z: https://esquirescoffee.co.uk/news/history-cappuccino/
- CRU Kafe. (n.d.). Cappuccino History. Pozyskano z: https://www.crukafe.com/blogs/news/cappucino-history
- Barista Shop. (n.d.). The History of Cappuccino Coffee: From 17th Century Origins to Global Popularity. Pozyskano z: https://baristashop.co.uk/blogs/news/the-history-of-cappuccino-coffee-from-17th-century-origins-to-global-popularity
